U Zlatého Tygra

Kidobtak négy magyar turistát a prágai U Zlatého Tygra sörözőből. Azaz nem kidobtak, csak egyszerűen keresztül néztek rajtuk, nem szolgálták ki őket. Történt mindez nem sokkal a nyitás után, és aznap láss csodát, a nyitás után nem telt meg azonnal a kocsma. Ez azért is meglepő, mert ez az a kocsma, ahol szinte mindig teltház van. Sőt mondhatnánk azt is, hogy többnyire túlcsordul a tömeg és a feeling gyakran emlékeztet egy hatos villamosra csúcsforgalomban.

Mindez persze nem érdekes, hiszen a Tigrist látni kell, hiszen évtizedeken át itt ivott Hrabal és egyszer még Clinton is felkereste törzshelyén az ősz mestert. A hely tehát nevezetesség lett és ennek köszönhetően igen nyeglén bánik vendégeivel. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy különösen érvényes ez a turistákra. Különben mivel magyaráznánk, hogy csak egyféle sört csapolnak, röviditalt nem mérnek és az ételválaszték is igen szerény. Ezzel igencsak kilóg az egyre izgalmasabb választékot kínáló prágai sörözők sorából. Mintha megállt volna az idő.

Egy régi történet azt mutatja, hogy a Tigrisben régebben sem láttak mindenkit szívesen. A huszadik század első felében Skořepa úr, az akkori tulajdonos nem támogatta, hogy hölgyek is járnak a kocsmájába. Állítólag már a bejáratnál pénzt adott nekik, hogy inkább menjenek moziba, és ne zavarják itt az urak világmegváltó beszélgetéseit. Ez alól a szabály alól egyetlen kivétel volt, bizonyos Prýmková asszony, aki visszautasította a mozipénzt és első estéjén a Tigrisben, férfiakat megszégyenítő lendülettel, huszonkét korsó sört gurított le a torkán – meg is kapta a törzsvendég státuszát.