Márton Imre

MARTIN IMRE

Vendéglős

„Vendégül látni valakit annyi mint felelősséget vállalni jólétéről mindaddig, amíg fedelünk alatt marad.”
Brillant Savarin

A Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház a Beugró étterem helyén nyitotta meg kapuit Kedves Vendégei előtt. Az elfogadtatással nehéz dolgunk lesz, hiszen a cseh konyha és vendégvárás csak a szívélyességben egyezik meg saját magyaros vendéglátásunkkal. Az ételek a mi ízvilágunktól nem esnek távol ugyan, de a főzési és sütési módok miatt mások, mint az idehaza megszokottak. Az ételek köreteiről nem is beszélve, hiszen a legtöbb étel mellé a knédli számos változatát kínálja a cseh konyha.

Na és persze itt van a sörkultúra, ami összeköt mindent, és egyben egy teljesen szokatlan feladatot állít elénk: a tradicionális cseh sörözői felszolgálást. Mert üres söröskorsó az asztalon nem lehet, csak teli, és a vendég előtt mindig ott kell legyen a fogyasztása egy papíron – ami persze nem számla.

Vendégnek és vendéglátónak is meg kell szokni ezt a fajta vendéglátást itt, Pesten is. Csehországban járva ez természetes nekünk is, de idehaza még gyakorolni kell. Hiszen mi nem kevesebbet vállaltunk, mint hogy egy kis Csehországot hozunk létre itt, a Szív utcában. Ehhez kérjük a segítségüket, akár a kinti csehországi tapasztalataik alapján, akár jobbító szándékú kritikájuk okán. Mert nem csak az elsők, de jók is szeretnénk lenni.

Várjuk Önöket a Ferdinándba.

 


Interjú Martin Imrével a Hajdú Online-ban: Ízletes a „babusgatott” sör


FERDINAND

A trónörökös sörfőzdéje

A Prága közeli Benešov sörgyárát 1872-ben alapították a városi polgárok. A főzdét 1887-ben eladták a konopištěi uradalomnak, egész pontosan Ferenc Ferdinánd trónörökösnek. Így nem véletlen, hogy amikor a 1990-es években privatizálták a sörfőzdét akkor az itt főzött sörök megkapták a Ferdinand nevet.

Valamennyi közül a legérdekesebb a félbarna Sedm kuli – Hét golyó – elnevezése, amely éppen a trónörökös, és a benešovi sörgyár egykori tulajdonosa elleni merényletnek állít emléket. 1914. júniusában Ferenc Ferdinánd trónörökös Szarajevóba látogatott. A szerb nacionalisták bombamerénylete a trónörökös ellen ugyan meghiúsult, és később egy kézigránáttal sem sikerült őt eltalálni, végül azonban Gavrilo Princip pontosan célzott a pisztolyával. Hét golyót eresztett ki fegyveréből, ebből eggyel lelőtte a trónörököst és egy másikkal a feleségét, Zsófiát is. Hét golyó, mint Szarajevóban – ma is használják a kifejezést a csehek, ha valami végzetes dologról van szó.

Ferdinánd sörfőzde

GALÉRIA

Tekintsen meg néhány képet rólunk

Címünk

Jöjjön el hozzánk egy finom vacsorára és egy még jobb sörre!

Címünk

1063 Budapest, Szív u. 30.

Asztalfoglalás

Telefon

Foglaljon asztalt telefonon, kollégánk várja hívását.

Hívjon minket még ma!

+36-20 / 2828-307

HÍVJON MINKET!

E-mail

Foglaljon asztalt e-mailben, kollégánk keresni fogja a részletekért.

E-mail címünk

info@ferdi.hu

Írjon nekünk

Címünk

Jöjjön el hozzánk egy finom vacsorára és egy még jobb sörre!

Címünk

1063 Budapest, Szív u. 30.

Asztalfoglalás

Telefon

Foglaljon asztalt telefonon, kollégánk várja hívását.

Hívjon minket még ma!

+36 20 / 2828-307

Hívojn minket!

E-mail

Foglaljon asztalt e-mailben, kollégánk keresni fogja a részletekért.

E-mail címünk

info@ferdi.hu

Írjon nekünk