11-es Sör

Kezdetben vala a tízes és a tizenkettes… ez a két sör képezte a cseh sörgyártás alapját, és ezzel egészen jól elvoltak a cseh sörbarátok.Igaz, azokban az évtizedekben csak a minőség maradt kiváló, de a sörgyárak szortimentje nem sok különlegességet mondhatott magáénak. Természetesen gyártottak világos és barna söröket, de jellemzően a tízes és a tizenkettes sörök jelentették a választékot. A tízes azaz a könnyű söntés- vagy ivósörök viselik a výčepni, a tartalmasabb tizenkettesek a ležáknevet. Ezeken kívül igen csak ritkaság számba mentek a speciál az erősre főzött sörkülönlegességek, mint a Pardubicky Porter a maga 19-es Balling-fokával. Szerencsére ez azonban megváltozott és minden sörgyár szép, széles választékkal keresi a fogyasztók kedvét.

A Prága közeli Benešov sörgyárát 1872-ben alapították a városi polgárok, melyet 1887-ben eladták a konopištěi uradalomnak, egész pontosan Ferenc Ferdinánd trónörökösnek. Így nem véletlen, hogy amikor a 1990-es években privatizálták a sörfőzdét akkor sörcsalád megkapta a Ferdinand nevet. Ferdinand néven többféle sör is forgalomba kerül: 10º-os, 11º-es világos és barna, 12º-os Premium, 13º-os félbarna és a 15º-os d’Este speciál világos.

Legújabb sörük a 11-es Max special, Ezt kóstolva eszünkbe sem jutna, hogy nem egy prémium kategória termékkel van dolgunk. A minőség garanciája ezúttal kettős: egyrészt a 45 napos erjedés során bőségesen van ideje a sör ízeinek összeérni, másrészt a Max-ot kétszer komlózzák.így a keserűkomló mellett finom žateci aromakomló is segít hogy a sör kiteljesedjék és gazdag ízekkel ajándékozza meg fogyasztóját.