A halhatatlan vizimolnár

Aki megfordult már a prágai vagy a cseh kocsmák bármelyikében, az egészen biztos, hogy találkozott az újabban nálunk is kapható, ecetes lében pácolt cseh szafaládéval, közismertebb nevén az utopeneccel, azaz a vízbefulladttal. A nevezetes sörkorcsolyát a legtöbb cseh sörözőben, vendéglőben helyben készítik el, és többnyire a pulton levő hatalmas befőttes üvegből árulják. Az eladás profánsága az Európai Uniós csatlakozást követően kis híján az utopenec betiltásához vezetett. A csehek persze megvédték gasztronómiájuk unikumát, a sörkorcsolyák non plus ultráját, de állítólag azóta jobban ügyelnek a higiéniára…

A vízbefulladásra utaló morbid elnevezés nem a szafaládé darabkák ecetes fürdőjéből származik, hanem feltalálójának tragikus halálából. Az immár több mint százéves legenda szerint élt egyszer Berounban egy mesterember, bizonyos Šamánek, aki molnár volt és fogadós. Nos, a mester a nem igazán ízletes – rosszindulatú pletyka szerint romlott – kolbászfélét minőségjavítási célból áztatta savanyú lébe, nagy mennyiségű hagymakarikával egyetemben. A találmány talán feledésbe is merült(!) volna, ha Šamánek a vízimalom kerekeinek javítása közben nem fullad a folyóba.

A helyi közvélemény úgy reagált az eseményre, hogy Šamánek kulináris újítása megkapta az utopenec, azaz a vízbefulladt nevet. A tragikomikus történet és az ecetes kolbász híre szájról szájra, kocsmáról kocsmára terjedt, és az utopenecet mindenki szerette volna megkóstolni, így aztán az étek rövid idő alatt beépült a cseh mindennapokba. A cseh utopenec alapja a špekáček elnevezésű helyi húsipari termék, mely átmenetet képez a koktél virsli, a szafaládé és a debreceni között. Ez ugyan nem kapható itthon, de mivel az utopenecnek nincs etalonja, ezért gyakorlatilag elkészítéséhez bármilyen hasonló holmit felhasználhatunk. Szerintünk a legjobb a tömzsi, rövid szafaládé. Ezen kívül kell még nagyobb mennyiségű karikára vágott vöröshagyma, megtisztított fokhagyma, babérlevél, szemes bors, de kísérletező kedvűek tehetnek még bele sárgarépát, uborkát, csípős macskapöcse paprikát is.